Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapФото изложби на Петернек и Велтерс во Скопје


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...На 24 јули 2013 во 20 ч. во Кинотека на Македонија беше отворена изложба на 20 фотографии од Франс Велтерс, фотограф од Холандија.
На 25 јули 2013 во 21 ч. во галеријата на МАНУ беше отворена изложба на 35 фотографии од Томислав Петернек, фотограф од Србија.
Двајцата автори пред македонската публика се претставија со фотографии кои го документираат животот во Скопје кога градот беше разорен од катастрофалниот земјотрес во 1963.
Изложбите беа дел од проектот „Фотографијата – сведок или жртва“ кој го реализира Македонскиот центар за фотографија со финансиска поддршка на Амбасадата на Кралството Холандија и Европската унија.
Томислав Петернек е еден од најпознатите фотографи од Србија. Се занимава со новинска, применета, рекламна, модна и подводна фотографија. Бил долгогодишен уредник на фотографија во НИН и акредитиран дописник при Министерството за информирање на Југославија од значајни фото агенции: Reuters, Eastlight, Contrast, UNICEF, Sygma. Од 1993 работи како слободен уметник. Добитник е на многу домашни и меѓународни признанија. Живее и работи во Белград.
Франс Велтерс е истакнат фотограф од Холандија. Со фотографија започнува да се занимава во 60-те години на минатиот век. Фотографиите од земјотресот во Скопје биле објавени во повеќе медиуми во Холандија (Het limburgs dagblad, Vrijevolk, Foto, Volkskrant) и битно влијаеле на неговиот понатамошен професионален успех. Бил долгогодишен професор по фотографија и добитник на повеќе домашни и меѓународни признанија. Во моментов се снима документарен филм за наговиот живот и работа.

Извор: Македонски центар за фотографија.
© Chkrap!*2013

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>


0 Responses to “Фото изложби на Петернек и Велтерс во Скопје”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


За нас

Previous posts

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!