Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapКУРС ЗА СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА

0 commentsНа 4 февруари 2010 (четврток), во Македонскиот центар за фотографија ќе започне да се спроведува курсот СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА (table top).
Курсот опфаќа интензивна работа (20 работни часа распоредени во четири дена) а го спроведува проф. Ѓорѓе Одановиќ од Србија.За заинтересираните фотографи еве повеќе детали:

КУРС ЗА СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА

Снимање предмети (мртва природа)

Напредно ниво

Место: Македонски центар за фотографија

Времетраење: 4. – 7. февруари 2010 (четврток – недела)

Распоред на часови: 4.02.2010 (чеврток) 19:00 – 22:00, вкупно 3часа

5.02.2010 (петок) 17:00 – 22:00, вкупно 5часа

6.02.2010 (сабота) 9:00 – 12:00 и 18:00 – 22:00, вкупно 7 часа

7.02.2010 (недела) 9:00 -14:00, вкупно 5 часа

Обучувач: Ѓорѓе Одановиќ

Цена: 4900 денари (во цената се вклучени 20 работни часа, трошоци за

материјали и опрема за работа во студио)

Услови за пријавување: Самостојно ракување со дигитален SLR апарат и основни

познавања на студиско светло

Рок за пријавување: 1. февруари 2010

Контакт: Лидија Пајевиќ, 071 309 993

Курсот има за цел да им овозможи на учесниците стекнување на продлабочени знаења и вештини за студиска фотографија (table top) преку обработка на теоретски содржини и практични вежби. Курсот ќе опфати:

1. Теоретски дел: третманот на мртвата природа во сликарството и старата фотографија низ историјата; проблеми со осветлување и аналиэа на ликовни дела од историјата на сликарството и фотографијата; мртвата природа во современата фотографија. Преку овие сесии слушателите ги осоэнаваат принципите на компоэиција и начини на осветлување на раэлични материјали.

2. Практичен дел: слушателите работат со високо професионална студиска опрема и имаат ретка можност покрај снимањето со дигитална камера да фотографираат и со големоформатна студиска камера (Sinar F2, 4x5inch; B&W film), професионално флеш светло (Elinchrom) како и раэлични додатоци. Ќе се фотографираат предмети од различни материјали (стакло, метал, порцелан) а секој слушател по свој иэбор ќе фотографира компоэиција која сам ќе ја аранжира. Покрај индивидуалната работа студентите ќе учествуваат и во групни вежби. После секое снимање следува аналиэа на снимениот материјал, корекции на фотографиите и припрема на фотографиите эа печат. На крајот на курсот се организира изложба на најуспешните фотографии.


Сите учесници добиваат сертификат за учество на курсот.

Кратка биографија за обучувачот

Ѓорѓе Одановиќ (роден 1956) е фотограф и професор на Факултетот за ликовни уметности во Нови Сад, Србија. Ги завршил своите дипломски студии на Факултетот за применети уметности, Белград, Србија. Денес ги води основните и постдипломските студии за фотографија на Академијата за уметности, Нови Сад. Неговите дела се наоѓаат во приватни и државни колекции во Србија (Музеј на современа уметност, Белград) и во странство (Франција). Има организирано неколку студентски изложби. Престојувал во Париз 1986 и 1990 на Cite International De s Arts. Одржал четиринаесет самостојни изложби. Учествувал во Надворешен проект 2005/2006. Одржал фото-работилница во Скопје 2007. Од поважните интернационални изложби ги вклучуваме: Колоњ, Париз, Вервиерс (Белгија), Лима (Перу), Плевен (Бугарија), Солун (Грција), Братислава (Словачка). Неговата работа е наградувана повеќепати.

___________________________________________________________

Македонски центар за фотографија
ул. Железничка 18 (Мала станица)
Тел. 071 309993
e-mail. makcentarfoto@gmail.com***

Фотографи! Вие сте на потег!
© Chkrap!*2010

Место на случување: Тетово
Датум: 2 јануари 2010 година
Лица: Младите (загрозени) тетовчани и Дедо Мраз
Повод: Дарување тегли со чист воздух
Причина: Труењето на тетовчани со чадот од дивата депонија
Чкрап!: Тренирање фотожурнализам

Тетово, градот под Шара, веќе подолго време се гуши во ужасна смрдеа што се шири од дивата депонија за смет што се наоѓа на железничката станица, на само 50-ина метри од првите градски куќи.
Канцерогените материи секојдневно ги вдишуваат тетовчани и се изложуваат на големи здравствени ризици. Иако постои начин да се реши овој проблем, тоа до сега (јануари 2010 година) не е сторено. Депонијата е се поголема, а надлежните сега за сега не преземаат ништо... Данокот во зголемен број заболени од рак за наплата ќе стаса веќе по неколку години... На 2 јануари 2010 година, Дедо Мраз на граѓаните на Тетово им делеше подароци - чист воздух во тегла...

Среќна Нова 2010!
Повеќе овде.

Една недела подоцна. Проблемот се уште не е решен. Тетово и тетовчани се дават во смрдеа... Неформалната група граѓани наречена “Совесни и свесни граѓани“ по врнежливо време пак протестираа. Но сега во многу поголем број од пред една недела, со свирење и чукање, на “маршот“ од градскиот плоштад до железничката станица (во моментов дивата депонија), го изразија своето незадоволство од решавањето на овој голем проблем. Од надлежните - само ветување дека наскоро (?) ќе се реши проблемот со сметот и дивата депонија...Повеќе овде!

Мојот мал Nikon D40 го издржа силниот дожд, а јас неподносливата смрдеа.
Тешка е оваа фоторепортерска работа. Во следниот пост се враќам со порелаксирани теми!
Драги Неделчевски*2010

© Chkrap!*2010


За нас

Последни постови

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!