Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapHappy New Year 2014!

links to this post 0 comments


To all our friends, Happy New Year 2014!
На сите наши пријатели им ја честитаме Новата 2014 година!

Photo Group "Chkrap!" Tetovo
Фото група „Чкрап!“ ТетовоВо рамките на фестивалот CULTURESCAPES BALKAN 2013, од 3 - 8 декември 2013 година во City Gallery - PROGR (Kulturpunkt.ch) во Берн, Швајцарија, беше отворена изложбата на фотографии „Живот во кутија“ од македонскиот фотограф Драги Неделчевски. Изложбата ја отвори Валеријан Мали. Еве неколку фотографии од подготовката на поставката и од отворањето на изложбата. Благодарност до Петра Бишоф и Клод Халтмаер.

Инфо, тука и тука.
© Chkrap! * 2013


 
Македонскиот центар за фотографија и
Кинотека на Македонија
Ве покануваат на конференција
Третманот на фотографските архиви – потенцијали и предизвици“

Програма:
понеделник, 9. декември 2013, 18:00
„Наративите на фотографскиот музеј“
(Netherlands Fotomuseum), 18:50
Културно богатство во урнатини“
краток документарен филм од 1963 во продукција на Вардар филм
вторник, 10. декември 2013, 10:30 – 16:00
презентации и дискусија, учесници: Роберт Јанкулоски, Дијана Томиќ Радевска, Марија Пандевска, Игор Старделов, Ацо Кимовски, Лидија Пајевиќ и Херман Маес (Холандија)
место на одржување: Кинотека на Македонија
Конференцијата се одржува во рамките на прoектот “Фотографијата – сведок или жртва“ кој е поддржан од Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје

© Chkrap! * 2013Со задоволство ви ја претставуваме првата државна изложба
на фотографии во организација на ФК Елема. Бројни се мотивите
за ваквиот чекор. Од една страна, се поголем е бројот на дигитални
изложби, цената за учество на нив од година во година расте
а квалитетот, за жал, кај најголем број од нив опаѓа, што доведува до
масовна девалвација на медиумот со кој креативно се изразуваме. 
Една причина зошто ја организираме оваа изложба е да дадеме
уште една можност на македонските автори и авторки да се претстават
на домашната сцена и тоа без големи издатоци. 

*** 

Исто така, сметаме дека на наша та фотографска сцена има простор 
и и требаат нови случувања, и фали раздвижување и динамика. 
Така, и на едно симболичко ниво и изложбата е посветена на темата движење. 
Изложбата е наречена меѓуклупска, по долги разговори на 
клупските состаноци на кои не е најден посоодветен назив, а овој реферира 
на бројните такви во осумдесеттите години на минатиот век кога авторската 
фотографија беше во полн процут.
Во секој случај, изложбата е отворена за сите државјани на Република Македонија.
Ги очекуваме вашите фотографии. 

Повеќе на овој линк.

За релативно кратко време Фото Кино Клуб Битола стигна до својата втора клупска изложба. Учеството на нашите членови оваа година, на разни меѓународни и домашни изложби, со ревијален како и со натпреварувачки карактер, доведоа до голем број на примени како и наградени фотографии кои ќе се најдат на овогодинешната клупска изложба, на која учество земаат 30 автори. Со тоа самата изложба ќе добие еден посебен белег и ќе се постави на едно повисоко ниво, кое во иднина треба да прерасне во традиција. Секако дека не смее да се игнорира и допринесот на помладите членови на полето на фотографијата, кои со својот креативен израз допринесуваат за развојот на клубот, и за сигурно ја претставуваат неговата иднина.

Изложбата ќе се отвори во среда на 20.11.2013 во 19.00 часот во изложбениот салон „Магаза“, Битола.

Повелете!


*** 

Да. Изложбата беше отворена на 20.11.2013 година во убавата галерија „Магаза“. Еве неколку фотографии од отворањето и атмосферата од изложбата.

© Chkrap! * 2013
 


За нас

Последни постови

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!