Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapPHOTOMEDIA 2008

0 commentsДенес на 13 ноември 2008 година, во “Мала станица“ во Скопје било отворено меѓународното фотографско биенале - ФОТОМЕДИА 2008.
Во присуство на голем број членови од ЕЛЕМА, граѓани и љубители на фотографијата, а во прилично отсуство на фотографите од неколку фотоклубови од Македонија (“Фотографика“, “Чкрап!“... - револтирани од изјавите на Дарко Петровски од ЕЛЕМА дека во Македонија постои и е активен единствено Фотоклубот ЕЛЕМА), изложбата со инспиративен говор ја отворил проф. Д-р Ферид Мухиќ.

Фотомедиа е најзначајната фотографска манифестација во Македонија и по обичај не неа учествуваат фотографи од целиот свет.
Годинава таа беше организирана од Фото сојузот на Македонија, Националната галерија на Македонија и од единствениот Фотоклуб во Македонија ЕЛЕМА.

Обично од вакви изложби даваме осврт со неколку фотографии кои ги снимаме на самата изложба, но овојпат заради оправдани причини не сме во можност да го сториме тоа.

Затоа Ви презентираме мал дел од изложените фотографии грубо преснимени од каталогот на изложбата... којшто ќе го добијат сите учесници на изложбата (по 1 примерок) и фотоклубот ЕЛЕМА (5 примероци).На крајот на овој осврт, ги повикувам сите колеги - фотографи (и сите други пријатели на фотографијата), кои не беа присутни на отворањето на изложбата, да ја посетат наредниве денови, затоа што ние ја сакаме фотографијата, живееме за неа и со неа... etc, etc...

Поздрав од фантомскиот фотокино клуб “Чкрап!“ од Тетово :)

Eve spisok na nagradeni avtori i fotografii:

LJupcho RISTOVSKI --- Macedonia BOY IN THE DESERT GP
LJupcho RISTOVSKI --- Macedonia BOY IN THE MONASTERY GP
LJupcho RISTOVSKI --- Macedonia GIRL WITH THE CAMELS GPAndrey USTINOVICH --- Ukraine FUN POED__1 NAGRADAMarie JONSSON --- Sweden THE BIKE POED__2 NAGRADAVitaly SIPKO AFIAP Ukraine ROMUALD POED__3 NAGRADAValerie VOLONTIR --- Moldova DAD'S COMING POED__DIPL FIAP
Nadyezda ANZHELINA --- Ukraine DREAMS ABOUT BEAUTY POED__DIPL FIAP
Shvets OLEKSANDR --- Ukraine CHOICE POED__DIPL FIAP
Konstantin GROZDIEV --- Ukraine MOTHER AND SON POED__DIPL FSM
David C G SMITH --- Australia CURVES AND CONTOURS POED__DIPL FSMLJupcho RISTOVSKI --- Macedonia BOY IN THE DESERT KOLEKCIJA__1 NAGRADA GP
LJupcho RISTOVSKI --- Macedonia BOY IN THE MONASTERY KOLEKCIJA__1 NAGRADA GP
LJupcho RISTOVSKI --- Macedonia GIRL =WITH THE CAMELS KOLEKCIJA__1 NAGRADA GPDavid WHEELER --- Great Britain LAKE IN THE FOREST KOLEKCIJA__2 NAGRADA
David WHEELER --- Great Britain TREES IN MIST KOLEKCIJA__2 NAGRADA
David WHEELER --- Great Britain MIST IN VALLEY KOLEKCIJA__2 NAGRADA
David WHEELER --- Great Britain LONE TREE KOLEKCIJA__2 NAGRADACvetan GAVROVSKI --- Macedonia IVY AMSTERDAM 05 KOLEKCIJA__3 NAGRADA
Cvetan GAVROVSKI --- Macedonia IVY AMSTERDAM 06 KOLEKCIJA__3 NAGRADA
Cvetan GAVROVSKI --- Macedonia IVY AMSTERDAM 07 KOLEKCIJA__3 NAGRADA
Cvetan GAVROVSKI --- Macedonia IVY AMSTERDAM 08 KOLEKCIJA__3 NAGRADALuis Alberto SFAF,AFIAP PPSA Argentina LUQUE EL ESQUILADOR KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Luis Alberto SFAF,AFIAP PPSA Argentina FRITZ KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Luis Alberto SFAF,AFIAP PPSA Argentina EN LA MATERA KOLEKCIJA__DIPL FIAP

Dragica NIKOLOVSKA --- Macedonia SILUETA KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Dragica NIKOLOVSKA --- Macedonia PRAZNINA KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Dragica NIKOLOVSKA --- Macedonia JORDAN KOLEKCIJA__DIPL FIAP

Emin KUMBARADZI --- Macedonia ZAKACHALKI KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Emin KUMBARADZI --- Macedonia DOPPELGANGER KOLEKCIJA__DIPL FIAP
Emin KUMBARADZI --- Macedonia STRELKI KOLEKCIJA__DIPL FIAPSudip ROYCHOUDHURY AFIAP India MORNING PRAYER KOLEKCIJA__DIPL FSM
Sudip ROYCHOUDHURY --- India RITUAL KOLEKCIJA__DIPL FSM
Sudip ROYCHOUDHURY --- India DEVOTEE KOLEKCIJA__DIPL FSM

Fatma ELDENIZ --- Turkey COPPER SMITH 1 KOLEKCIJA__DIPL FSM
Fatma ELDENIZ --- Turkey COPPER SMITH 2 KOLEKCIJA__DIPL FSM
Fatma ELDENIZ --- Turkey YARENLIK KOLEKCIJA__DIPL FSM
Fatma ELDENIZ --- Turkey TEMPORARY WORKERS KOLEKCIJA__DIPL FSMНаместо очекуваниот демант од Дарко Петровски дека неговата изјава била неточно пренесена во ТЕА Модерна, или дека не мислел сериозно, од некој си Бојан Симовски (веројатно член на ЕЛЕМА), денес го добив овој меил кој Ви го пренесувам во целост:

Dobriot grav nadaleku se slusa! :)
Bojan Simovski

Do precednikot na foto klub ^kart - Tetoo

Abre Drage, pobogu brate!
Kogaj ~itam {o si pi{uel po blogojne mi ide da te grabnem da te iskubem ka ~afka,da te napraem ka papajca!
Abe ti si bil za utepuewe!
Ka o~ite da ti |i izvajle!
Bo{tum mije skopjanive smo ve zabrajle i bo{tum i~ ne smo ve sajdisuele!
Srcevo mi }ipe od mu}e i se}iracije kogaj ~itam {o ni pi{ue{!
Si se fatil za tekston u novinana ko da nezenae{ koi smo mije i {o mu}e vidovmo dur ne ga zavr{ivmo rabotava ka {to treba, pa da ve viknemo svitina da gleate sli}e od ubaaj, poubaaj!
Za malu }e otidnavmo i u Vratnica kaj amerikancine da baramo pare, po{to ovja na{ive u ministerstvo i godinava ne zabraeja, a ti sea ni prai{ zbr}e i ne puca{ ka jojo ,bo{tum aber nema{ kakostoja raboteve!
Abre Drage ,pobogu brate!
Neznaem samo kogo maftosue{ ka budawinka na mrtvo?!
Neznaem samo {o }ere~a qudive {o }e dojda na izlo`bava ako ga ~itale tekston {o si go pi{uel bo blogojne?!
Dan si se prejal gra tetoski pa si sednal da pi{ue{?
Abre Drage, surat moj napi{an!
Imam mnogu da ti ka`uem ama nej}em preku pismo.
Fa}aj putot pod noge i doa|aj u skopje .
Nemoj drugi da ti zbora {o si propu{til na izlo`bava.
Te molim i edna druga rabota!
Na D.P. precednikot na ELEMA da mu odnese{ malu orae ,ko{tawe,malo jabu}e i ra}ija xenarkojca i da se pomirite ka qudi!
Pru`i ruka ka ~uek ako moe{ da pomogne{,ako nemoe{ ne odmagaj!.


P.S.
Ne se prejeduaj gra ako ide{ skopje ,po{to tija ne ostaele ni petal u ~ar{ija raat,a kamoli tebe ,surat moj napi{an.

Во најновиот број на “неделникот за паметни и модерни“ (како што самите се претставуваат во импресумот), ТЕА МОДЕРНА, е објавен разговорот со Дарко Петровски – претседател на Фотоклубот ЕЛЕМА од Скопје, што со него го направила извесна Ивана Тасев.

Повод - најновото издание на меѓународното фотографско биенале – ФОТОМЕДИА 2008 што ќе се одржи во Скопје деновиве.За неупатените – еве уште еден прилог во најновата ТЕА за “културните“ случувања во Скопје.
За упатените - четиво кое остава по малку горчлив вкус во устата.

Се прашувате – ЗОШТО?

За неупатените - фотографијата во Македонија, (и покрај големиот бум што го доживува последниве години), е сеуште егзотична “занимација“ за посветените, а кратенката ЕЛЕМА уште поегзотична.

За упатените – Д.П. тврди дека “ЕЛЕМА е еден од најстарите клубови во државава и единствен кој сé уште активно функционира... (sic!), (Во Македонија фотографската сцена последниве години е доста раздвижена. Се појавија нови фотоклубови: “Чкрап!“ од Тетово, “Црно и Бело“ од Кавадарци, “Фотографика“ од Скопје, фотоклубот “Козјак“ од Куманово е исто така активен, се појавија нови начини, активности, фотографи и организации кои ја промовираат фотографијата...), па, понатаму Д.П. вели дека од 2006 година ЕЛЕМА започна една традиција на годишна клупска изложба каде што фотографите од ЕЛЕМА ќе ги прикажат делата од тековната година...“, (Фотокино клубот “Чкрап!“ уште од 2004 година организира годишна изложба на своите членови...)
Досега (во фотографските кругови) теоретизиравме дека фотографијата – лаже! Но, еве гледаме дека понекогаш и фотографите – лажат!
Едно не ми е јасно. Во ЕЛЕМА има еден куп одлични, добри фотографи посветени на фотографијата. Фини, пријатни дечки. Од каде тогаш желбата да се биде по секоја цена прв, единствен и најдобар клуб во Македонија? *

*ЕЛЕМА, фотоклубот кој е соорганизатор на ФОТОМЕДИА 2008 (заедно со Фото сојузот на Македонија), даде член на жирито на ФОТОМЕДИА. ЕЛЕМА, освои еден куп награди на оваа иста ФОТОМЕДИА. (Веќе видено во Куманово на “Денови...“)

Браво!

Драги Неделчевски, претседател на Фотокино клуб “Чкрап!“ од Тетово


За нас

Последни постови

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!