Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА

0 commentsФото клубот Фотографика, и Фото сојузот на Македонија, Ве канат на отворањето на 47-та државна изложба на аматерска фитиграфија: "Денови на македонската фотографија 2009."

Изложбата ќе биде отворена на 20-ти октомври во 20 часот во Домот на армијата во Скопје.

Фотокино клубот “Чкрап!’ се придружува на поканата.
Повелете!


PHOTOICON - The sensational new photo-magazine

0 commentsPHOTOICON: The essential art of our time
The sensational new photo-magazine on the block enters 2009 with an even more powerful agenda to bring you the best in contemporary art photography - the faces - the places - the facts…

A team of international writers, designers and artists have created a beautiful, high quality photography journal for the new millennium.

The fusion between art+photography is currently the hottest topic on the international circuit taking the museums, galleries and auctions houses of the world by storm.

PHOTOICON revisits the Modern Masters of photography, examines the new techniques and technology - and showcases the artists currently exploring these new directions.

In a high calibre, 100 pages of full colour magazine jammed with exclusive interviews and profiles, previously unseen archive material and emerging talent, PHOTOICON is the journal essential to anyone in the international photography arena.

Regular features incorporate profiles and interviews with the new breed of image makers - yet still salute the masters of the great photographic tradition.

With distribution established over 30 countries worldwide, PHOTOICON has an international profile and pan-European visibility through leading news chains (WH Smiths; Barnes & Noble; Chapters; Borders etc…) and sassy independents.

Се извинувам што не се погрижив интрото за PHOTOICON, фантастичниот магазин за фотографија, да го преведам на македонски јазик (ако има некој што тоа би го направил за кратко време и квалитетно, нека го достави преводот на chkrap[at]gmail.com).Чекав две недели мојата галерија со фотографии да биде ставена во нивното онлајн издание, но мислам дека вредеше.
Dragi Nedelchevski, MACEDONIA

И како шлаг на тортата, магазинот може да се преземе од ниваната страница во pdf и тоа во голема резолуција!

Уживајте!
©Chkrap!*2009


ДЕНОВИ...2009…жирирање

0 commentsАко почнам вака: “На ден 3 октомври 2009 година во просториите на Домот на АРМ во Скопје се одржа јавно жирирање на пристигнатите фотографии за ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА во организација на .....“, блогов ќе го напуштите пред да видите неколку фотографии од годинешнава изложба.Да не се случи тоа, еве накратко што се случуваше во саботата...

Во (оправдано) отсуство на претседателот и секретарот на Фото сојузот на Македонија, жирирањето перфектно го организираше Фотоклубот ФОТОГРАФИКА.

Петчленото жири, иако доста хетерогено според својот фотографски бекграунд, одлично ја заврши работата. Иако жирирањето траеше долго, тоа беше заради големиот број пристигнати фотографии (околу 800 – најмногу до сега од постоењето на ДЕНОВИТЕ...).

Цветан Гавровски, Роберт Јанкуловски, Владимир Вељановски, Мире Славејков и Драги Неделчевски, секој според свое убедување, со картончиња, низ разговор и размена на мислења, ги одбраа победниците и учесниците на 47-та Државна изложба на фотографии.

РЕЗУЛТАТИ ОД ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА 2009

1. награда за фотографија Петар Тасевски – Avaiting Softness
2. награда за фотографија Илчо Трајковски – Infrared 1
3. награда за фотографија Војкан Миленковиќ – Josef K.

Диплома за фотографија Бранко Костески – Destination
Диплома за фотографија Доријан Миловановиќ – Пеење

1. награда за колекција Валентина Н. Чапова
2. награда за колекција Зоран Андонов
3. награда за колекција Велиан Јагев

Диплома за колекција Цветанка Темкова Илова
Диплома за колекција Ѓорѓи Ристовски

МЛАДИНСКА ИЗЛОЖБА

1. награда за фотографија Мартин Димитриевски - Пркос
2. награда за фотографија Милан Серафимовски - Клупа
3. награда за фотографија Ерина Богоева - Sceptic

Диплома за фотографија Марио Давчевски – Voodo Hug
Диплома за фотографија Марија Јанкуловска – Hello Darling

1. награда за колекција Моника Муличковска
2. награда за колекција Глигор Максимовски
3. награда за колекција Елена Љоровска

Општ впечаток е дека имаше доста квалитетни фотографии, но и почетнички обиди.
Мал е бројот на фотографи кои нема да имаат барем една изложена фотографија.... и неколку фотографии што учествуваа во борбата за награди. Некои од нив се наградени, некои се примени на изложбата, а некои не беа по вкусот на мнозинството од петчленото жири.


©Борче Сиљјаноски


©Борче Сиљјаноски


© Давор Спасоски


© Јане Љороски


© Ѓорѓи Ристоски


© Зоран Андонов


© Игор Спироски


© ?


©?


© Доријан Миловановиќ

© Сања Николиќ

© Сања Николиќ


© Доријан Миловановиќ
© Chkrap!*2009


За нас

Последни постови

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!