Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapSTREETS 2012

0 commentsPhoto-cinema club Kozjak50

The 1st International exhibition of art photography STREETS 2012 was a great success. The organizing committee counted 5173 arrived photos from 520 authors from 57 country. All photos are fabulous with special cultural characteristics that makes our photo contest step up to a higher level of artistic quality. We very much appreciate all photographers.

The judging of 1st International exhibition of art photography STREETS 2012 is now finished. The judges accepted 493 photographs in OPEN section, 354 in STREETS section and 370 photographs in NATURE section.

STREETS SECTION

FIAP Gold Medal: Mustafa Gezer – Child and street (Turkey)
FIAP Silver Medal: Nikolay Smolyak – Walk (Russian Federation)
FIAP Bronze Medal: Valerio Perini – Stone and chalk (Italy)
FIAP Ribbon: Aleksandar Tomulic – Man and dog (Croatia)
FIAP Ribbon: Zoran Andonov – ZAN_12 (Macedonia)
FIAP Ribbon: Erkan Kalen Derli – On the street 2 (Turkey)

UPI Gold Medal: Mario Milicevic – Wet Waiters (Croatia)
UPI Silver Medal: Jure Kravanja – Eternity of the moment (Slovenia)
UPI Bronze Medal: Leanne Alessi – Future Aspirations (Australia)
UPI Diploma: Huan Zhong – Happy event in old street (China)
UPI Diploma: Miljenko Marotti – Umbrella in the storm (Croatia)
UPI Diploma: Wilkie De Bondt – Everyone’s time (Belgium)

Честитики до Зоран Андонов од Фотогрупата “Чкрап!“ од Тетово, единствениот награден автор од Македонија!

© Chkrap! * 2012


ОСНОВИ НА ДИГИТАЛНА ФОТОГРАФИЈА

0 comments


photo © r.jankuloski*2012

Место: Македонски центар за фотографија
Времетраење: 15 – 26. март 2012
Обучувач: Роберт Јанкулоски
Цена: 4800 денари (во цената се вклучени 20 работни часа)
Рок за пријавување: 14. март 2012
Контакт: Лидија Пајевиќ, 071 309 993

Краток опис на курсот
Курсот има за цел да ги воведе учесниците во основите на дигиталната фотографија преку обработка на следниве содржини: појава на дигиталната фотографија; дигитални фото камери, мемориски картички, сензор и објектив; креативна употреба на експозицијата; боја и температура на боја; формати на эапис: RAW, TIFF, JPEG. Курсот опфаќа предавања, демонстрации и практични вежби преку кои учесниците ќе се стекнат со теоретски знаења и практични вештини за изработка на дигитални фотографии. На крајот од курсот ќе се одржи презентација на најуспешните фотографии.

Кратка биографија за обучувачот
Доц. м-р. Роберт Јанкулоски (роден 1969) е основач на Македонскиот центар за фотографија. Предава фотографија на катедрата по фотографија на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА во Скопје. Има одржано 23 самостојни изложби во Македонија, Франција, Бугарија, Австрија, Србија, Германија, Турција и Унгарија. Учествувал на многу групни изложби вклучувајќи ги Манифеста 1 – Европско биенале на современи уметности во Ротердам, 1996, Context Europe (Импулс од Балкан) во Виена 2002. Добитник е на повеќе награди за фотографија. Има работено како фотограф на долгометражни филмови и има снимено неколку документарни филмови.


ПРОГРАМА ЗА РАБОТА

15. 03. 2012 (четврток) 18:00 – 22:00
Теоретски дел. Појава и развој на дигиталната фотографија. Сличности и разлики меѓу класичната и дигиталната фотографија. Најзначајни имиња во фотографијата. Основни елементи на дигиталните фото камери. Објективи, поделба и карактеристики. Креативна употреба на објективите. Предавањето е пропратено со визуелна презентација и демонстрации.

16. 03. 2012 (петок) 18:00 – 22:00
Теоретски дел. Основи на светло и композиција. Креативна употреба на светло и експозиција. Начини на одредување експозиција. Боја и температура на боја. Формати на запис: RAW, TIFF, JPEG. Предавањето е пропратено со визуелна презентација и демонстрации.

Во периодот од 17-21 март 2012 слушателите фотографираат самостојно или во група врз основа на насоките од обучувачот.

21.03.2012 (среда) 18:00 – 22:00
Практичен дел. Анализа на фотографии и обработка на снимениот материјал во Photoshop.

22.03.2012 (четврток) 18:00 – 22:00
Практичен дел. Анализа на фотографии и обработка на снимениот материјал во Photoshop.

Во периодот од 23-26 март 2012 слушателите повторно сами фотографираат доколку, врз основа на предходната анализата, оценат дека имаат потреба од нов материјал.

26.03.2012 (понеделник) 18:00 – 22:00

Практичен дел. Избор на најдобри фотографии за изложбата. Дигитална обработка на фотографиите. Припрема на фотографиите за печатење.

Македонски центар за фотографија
ул. Железничка 18 (Мала станица)
Тел. 071 309993
e-mail. makcentarfoto@gmail.com


За нас

Последни постови

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!