Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - Chkrapwww.plusinfo.mk неовластено објавува туѓи фотографии


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...Порталот Плус Инфо неовластено објавува фотографии без дозвола од авторот и без да го наведе изворот!

Денес, на 28 јули 2012 година во Тетово се случи тешка сообраќајна несреќа во која животот го загуби еден велосипедист. До кратката вест за настанот, на порталот Плус Инфо е објавена фотографија на која се гледа дел од улицата Благоја Тоска каде што се случила несреќата. Автор на фотографијата е Драги Неделчевски. Таа фотографија е постирана на неговиот Фејсбук профил пред повеќе од една година. фотографијата (како дел од авторска колекција за тетовска разгледница) нема врска со трагичниот настан со кој е поврзана на порталот, и на тој начин на авторот му нанесува дополнителна штета. А посетителите на порталот ги доведува во заблуда.

Авторот на фотографијата не е Дон Кихот и нема да го тужи дрскиот портал за неовластено објавување туѓи фотографии без дозвола, или барем без наведување на авторот и изворот.

Текстов и фотографиите како доказ за ваквото бедно копи-пејст новинарство го постираме на блогов на Chkrap! да остане пишан доказ за таквото однесување и можеби да послужи како повод, конечно, и во Македонија да се поразговара за авторските права, за неовластеното објавување туѓи фотографии надвор од контекстот на објавената вест, ненаведување на авторот или барем изворот од каде е „мавната“ фотографијата...Во меѓувреме направивме мало истражување и откривме дека фотографијата е преземена од блогот на Фотокино клубот ТЕТОВО, најверојатно со пребарувачот Гугл, а на фотографијата јасно се гледа знакот за копирајт и името на авторот.

Се надеваме дека овие докази се доволни и дека сопствениците на порталот Инфо Плус соодветно ќе реагираат, во интерес на авторот на фотографијата и почитувањето на авторските права воопшто.

© Chkrap! * 2012

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>


0 Responses to “www.plusinfo.mk неовластено објавува туѓи фотографии”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


За нас

Previous posts

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!