Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapЧист воздух за тетовчани... Протестите продолжуваат


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Место на случување: Тетово
Датум: 2 јануари 2010 година
Лица: Младите (загрозени) тетовчани и Дедо Мраз
Повод: Дарување тегли со чист воздух
Причина: Труењето на тетовчани со чадот од дивата депонија
Чкрап!: Тренирање фотожурнализам

Тетово, градот под Шара, веќе подолго време се гуши во ужасна смрдеа што се шири од дивата депонија за смет што се наоѓа на железничката станица, на само 50-ина метри од првите градски куќи.
Канцерогените материи секојдневно ги вдишуваат тетовчани и се изложуваат на големи здравствени ризици. Иако постои начин да се реши овој проблем, тоа до сега (јануари 2010 година) не е сторено. Депонијата е се поголема, а надлежните сега за сега не преземаат ништо... Данокот во зголемен број заболени од рак за наплата ќе стаса веќе по неколку години... На 2 јануари 2010 година, Дедо Мраз на граѓаните на Тетово им делеше подароци - чист воздух во тегла...

Среќна Нова 2010!
Повеќе овде.

Една недела подоцна. Проблемот се уште не е решен. Тетово и тетовчани се дават во смрдеа... Неформалната група граѓани наречена “Совесни и свесни граѓани“ по врнежливо време пак протестираа. Но сега во многу поголем број од пред една недела, со свирење и чукање, на “маршот“ од градскиот плоштад до железничката станица (во моментов дивата депонија), го изразија своето незадоволство од решавањето на овој голем проблем. Од надлежните - само ветување дека наскоро (?) ќе се реши проблемот со сметот и дивата депонија...Повеќе овде!

Мојот мал Nikon D40 го издржа силниот дожд, а јас неподносливата смрдеа.
Тешка е оваа фоторепортерска работа. Во следниот пост се враќам со порелаксирани теми!
Драги Неделчевски*2010

© Chkrap!*2010

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>


0 Responses to “Чист воздух за тетовчани... Протестите продолжуваат”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


За нас

Previous posts

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!