Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapДЕНОВИ... 47-МИ ПАТ - ИЗЛОЖБА, РАБОТИЛНИЦА


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

Поминаа уште едни ДЕНОВИ НА МАКЕДОНСКАТА ФОТОГРАФИЈА, овојпат 47-ми по ред.


Сања Николиќ, еден од учесниците на изложбата


Цветан Гавровски, претставник на EFIAP, пред една фотографија од првонаградената колекција


Боро Рудиќ, претседател на ФСМ, пред првонаградената фотографија


Цветан Гавровски, Боро Рудиќ и Јане Љоровски
Валентина Н. Чапова


Боро Рудиќ и Петар Тасевски


Илија Јовев со Ц.Гавровски, Б.Рудиќ и Ј. Љоровски


Зоран Андонов од “Чкрап!“ - втора награда за колекцијаВо организација на Фото сојузот на Македонија (со ангажирање на фоклубовите Фотографика, Елема и Чкрап!), беа организирани 47-та државна изложба на фотографии, младинската изложба на фотографии (во Домот на АРМ во Скопје на 20 октомври 2009 година) и работилницата за млади фотографи во с. Варвара, тетовско, од 16 до 18 октомври 2009 година.

Годинешниве изложби беа рекордни по бројот на пристигнати фотографии на конкурсот (780 фотографии од 118 автори), што покажува огромен интерес за фотографијата, посебно кај помладите автори, но и рекордни по бројот на изложени дела (249 фотографии од 83 автори), што сепак беше премногу! Можеби од желба за поголема популаризација на фотографијата беа примени фотографии на кои не им беше место на најпрестижната изложба на фотографии во Македонија, а начинот на кој беа изложени примените фотографии во најмала рака беше несериозен и скандалозен. Многу фотографии, залепени на бел хамер, збиени една до друга...

Еве ги првонаградените фотографи:
- Прва награда з колекција – Валентина Н. Чапова од Скопје,
- Прва награда за фотографија – Петар Тасевски од Битола,
- Прва награда за колекција во младинска конкуренција – Моника Муличковска од Скопје
- Прва награда за фотографија во младонска конкуренција – Мартин Димитриевски од Скопје

Членовите на жирито со едногласна одлука прифати да се изложат 5 фотографии (вон конкуренција) од авторот Илија Јовев, фотографски уметник и активен член на ФСМ во 1980 година – колекција “Пејсажи“.

Техничката организација на изложбите годинава ја презеде Фотоклубот ФОТОГРАФИКА од Скопје.

***


Боро Рудиќ

Од 16 до 18 октомври 2009 година во живописното село Варвара, во близината на Тетово, во организација на фотоклубовите Елема од Скопје и Чкрап! од Тетово се одржа работилница за млади фотографи. Најискусните фотографи од Фотосојузот (сите од Фотоклубот ЕЛЕМА), на младите фотографи преку презентации (интересни и нформативни) и снимање на терен во и околу селото, како и во неврзаните разговори на тема – фотографија, им пренесоа дел од своите искуства како и грст информации за и околу фотографијата (историја, теорија, снимање, обработка...). Посебен интерес предизвика излагањето на Цветан Гавровски за една малку позната страна на фотографијата во Македонија – за фотографската донација од Јирген Пиплоу од Германија, кој долги години престојувал во Македонија и оставил илјадници вредни негативи и фотографии...


Раде Луковиќ


Александар Кондев и Цветан Гавровски


Дел од учесниците на фотографската работилница.


Цветан Гавровски зборува за моќта на фотографијата


Стар пазар во Тетово - фотографија од Јирген Пиплоу


Цветан Гавровски


Александар Кондев


Работа на терен
Со младите фотографи на 800 метри надморска височина***

Што да се каже како заклучок?
Многу фотографии, многу публика на изложбите, презентации и предавања, случувања околу фотографијата, но сепак недоволно. Во устата (и очите!) останува помалку горчлив вкус дека сé уште заостануваме зад светските трендови во фотографијата, не толку од техничка страна, колку од креативна... (и организациска).
Но сепак, ова е само мое лично мислење, што не мора да биде точно.

Драги Неделчевски © Chkrap!*2009

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>


0 Responses to “ДЕНОВИ... 47-МИ ПАТ - ИЗЛОЖБА, РАБОТИЛНИЦА”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


За нас

Previous posts

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!