Foto Kino Klub TETOVO - Photo Cinema Club TETOVO - FKK TETOVO - ChkrapКУРС ЗА СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА


E-mail this postRemember me (?)All personal information that you provide here will be governed by the Privacy Policy of Blogger.com. More...

КУРС ЗА СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА
Снимање предмети - мртва природа
(напредно ниво)

Место:Македонски центар за фотографија
Времетраење: 25–28ноември 2010 (четврток–недела)

Цел:Курсот има за цел да им овозможи на учесниците стекнување на продлабочени знаења и вештини за студиска фотографија (table top) преку обработка на теоретски содржини и практични вежби
Обучувач:Роберт Јанкулоски

Цена:6800 денари (во цената се вклучени 20 работни часа, трошоци за материјали и опрема за работа во студио, групна изложба)
Услови за пријавување: Самостојно ракување со дигитален фото апарат

Рок за пријавување: 19 ноември 2010
Контакт:Лидија Пајевиќ, 071 309 993

ПРОГРАМА ЗА РАБОТА

25.11.2010 (четврток) 19:00–22:00 3h
Теоретски дел: историски преглед на третирање на мртва природа во сликарството и старата фотографија; проблеми со осветлувањето и анализа на ликовни дела од историјата на сликарството и фотографијата; мртвата природа во современата фотографија. Во оваа сесија слушателите ги осознаваат теоретските принципи на композиција и на осветлување на различни материјали.

26.11.2010 (петок) 17:00 – 22:00 5h
Практичен дел: местење композиција, осветлување и снимање на мртва природа со средноформатни камери (Mamiya RB 67; Hasselblad 500CM, B&W) и со професионално флеш светло (Elinchrom) како и различни додатоци. Ќе се фотографираат предмети од стакло, метал, порцелан и сл. Во оваа сесија учесниците ќе осознаат како практично да ги применат теоретските содржини од предходниот ден.

27.11.2010 (сабота) 10:00–13:00 18:00–22:00 7h
Практичен дел: индивидуална и групна работа; слушателите сами местат композиција и светло во консултација со предавачот; се снима со дигитални камери Canon 5D / Canon 5D Mark II. Во овие сесии учесниците целосно ќе ги реализираат сопствените идеи и може да понесат реквизити кои што сакаат да ги снимаат.

28.11.2010 (недела) 09:00–14:00 5h
Анализа на снимениот материјал, избор на фотографии за изложбата која се организира по завршување на курсот. Можно е дополнително снимање во овој термин доколку се појави потреба за истото.

Сите учесници добиваат сертификат за учество на курсот.

Кратка биографија за обучувачот

Роберт Јанкулоски (роден 1969) има дипломирано на Факултетот за драмски уметности во Скопје (катедра за камера). Основач е на Македонскиот центар за фотографија. Предава фотографија на неколку програми во Македонија. Има одржано 23 самостојни изложби во Македонија, Франција, Бугарија, Австрија, Србија, Германија, Турција и Полска. Учествувал на многу групни изложби вклучувајќи ги Манифеста 1 – Европско биенале на современи уметности во Ротердам, 1996 и Context Europe (Импулс од Балкан) во Лион, 2003. Добитник е на повеќе награди за фотографија. Има работено како фотограф на долгометражни филмови и има снимено неколку документарни филмови.
___________________________________________________________
Македонски центар за фотографија
ул. Железничка 18 (Мала станица)
Тел. 071 309993
e-mail. makcentarfoto@gmail.com

© Chkrap! * 2010

Links to this post:

<\$BlogItemBacklinkCreate\$>


0 Responses to “КУРС ЗА СТУДИСКА ФОТОГРАФИЈА”

Leave a Reply

      Convert to boldConvert to italicConvert to link

 


За нас

Previous posts

Архива

Фотографија

Македонија

Relax


ATOM 0.3


check out the Chkrap! swicki at eurekster.com Stumble It!